Ibland blir det inte som man tänkt sig.

Första jobbnatten i natt. Vid trettio års ålder har jag fått mitt första fasta jobb. Det är inte ett jobb jag egentligen vill ha, har ingenting med min utbildning att göra, men ett jobb är ett jobb. Vi sitter alltid och kritiserar människor som vägrar jobba bara för att de vägrar jobba med vissa grejer, det finns alltid jobb om man bara är villig. Så nu ska jag jobba, men både jag och min chef är helt på det klara med att om jag skulle få lärarjobb så säger jag upp mig på en gång.

Lägenheten ser fortfarande ut som ett bombnedslag sen fredagens IKEA-tripp och jag får inte den förbannade borren att funka så inte får jag upp grejerna på väggarna heller. Skitbajsirriterandefaaaaan!

Nu ska tjockisen ha lunch...

Surfia

Vi har en väldigt frustrerad liten dam här hemma. Hon försöker just nu göra en massa saker som hon inte kan och vägrar lyssna på sina kloka föräldrar som föreslår att hon ska vänta lite. Hon kan inte krypa, men försöker väldigt gärna. Problemet är bara det att hon inte riktigt insett att förflyttning framåt kräver att både under- och överkropp samarbetar. Det räcker inte med att skjuta in knäna under magen och spjärna emot med tårna. Det resulterar allt som oftast i att hon hamnar i halvbrygga med rumpan rakt upp i vädret och näsan rakt ner i golvet, vilket gör henne heligt förbannad. Hon förflyttar sig ju, och vi har inte riktigt förstått hur. Hon ligger väldigt sällan kvar där man lämnat henne och vi fattar ingenting. Det verkar handla om någon slags sidledes, maghoppsrörelse. Jag har försökt förklara att man inte tar sig någonstans om man lägger sig på mage och lyfter upp armar och ben i luften, men det verkar funka för henne. Har man en sån stor och rund mage som hon har går det tydligen bra att vagga sig fram på den. Typ misslyckad larvgång...

Hon äter på allt. Sina händer, sina fötter, pappas fötter, leksaker, kläder, ja i princip allt som råkar komma i hennes väg. Hon lyckas ganska ofta fastna i sina leksaker, typ lirka in benen och fötterna i dom och så ligger hon där som en levande skallra och fattar ingenting. Det är även dags för nya nappar, storlek större eftersom hon (precis som hennes bror gjorde) har kommit på att det är jättekul att köra in hela nappen i munnen, sköld och allt...

Mat äter hon som en mindre häst. Så länge det finns mat i tallriken så gapar hon, därför måste vi liksom begränsa intaget en aning, annars skulle hon svälla upp som en ballong. Jag tycker liksom att 2/3 stor burk mat räcker tilll lunch om man är fem månader, även hon själv nog skulle kunna äta upp hela burken, och då menar jag inte bara maten i burken.

Sitter gör hon nog ganska snart. Ger man henne en leksak kan hon sitta korta stunder om hon får luta sig framåt. Någon balans när hon rätar på ryggen finns det däremot inte. Hon har en väldigt bra, fyrkantig stor skallra som hon gärna sätter mellan fötterna och sitter/ligger över.

Vi har börjat styra hennes sovande lite mer också. Fram tills nu har hon somnat överallt när hon känt att hon varit trött, men inte nu längre. Och sover hon inte blir hon ett rabiat litet monster som man helst vill gömma någonstans en stund. Som Harry säger: Mamma! Ta bort bebisen! Hon låter! Så nu är det minst en lur på förmiddagen och en på eftermiddagen som gäller för att hennes föräldrars psykiska hälsa ska ta allt för stor skada.


Om man inte lägger henne i tid när hon är trött slutar det så här.
Total blackout i nåns famn.

När hon inte är sur är hon glad nästan jämnt. Hon ler jämt, men skrattar inte så jättemycket, när hon dock gör det låter hon precis som Långben och om man inte ser henne kan det vara svårt att klura ut om hon är glad eller ledsen. "Öh-hö, öh-hö, hö-hö" brukar det låta. Oftast när Harry gör nåt kul. Typ står bredvid henne, ingen kan anklaga henne för att inte vara lättroad.

Igår fick hon en spruta i varje ben, och det gick alldeles utmärkt. 7610 gram stannade vågen på, 69,5 cm lång. 300 gram mindre än Harry men en halv centimeter längre. Vi har fortfarande inte lyckats klura ut vem hon är lik. Mamma inflikade att det nog beror på att hon är alldeles för rund. När lite av det värsta bebishullet försvinner kan man kanske klura ut det lite lättare.


Förvånad tjockis.

JarvaDålig bild. Nysmord och nygaddad, men sååå snygg.

Ja, det var den trettioårspresenten. 300 euro fick finnen punga ut, men det var det helt klart värt. Jarva satt hela tiden och tjatade om hur sjukt snygg designen var och vi fick i princip lova att be samma tjej rita Ilmarinen-tatureingen till Harry också, och han skulle naturligtvis göra den också...

Lintsi!

Vi gav oss iväg 21.45 på torsdagkväll och kom fram till Talma typ tolv timmar senare...Jag har aldrig svurit mer över att finnen inte har körkort, men jag är så awesome så jag fixade att köra nonstop, laddad med abnorma mängder energidryck och några korta bensträckare. Oulu-Jyväskylä är rena döden, den vanligaste dödsorsaken där måste utan tvekan vara att folk somnar framför ratten. Trettio mil skog kan ta livet av vem som helst, framförallt när sjutton av dom milen framförs i spöregn...


Harry gick snabbt från filmtittande... ...till total kollaps i baksätet.


Finnen dansade glatt för att underhålla....

Trots att bilen inte är i bästa skick gick den som en klocka hela vägen. Känner mig rätt nöjd med de 0,70 l/mil som den drog hela vägen. Happis-Talma på en tank, plus ganska mycket över. Gammal vet bäst!

Vi  har bosatt oss i gäststugan och om Harry fick bestämma skulle han aldrig flytta därifrån. Vi köpte en babymonitor för att kunna hålla koll på ungarna där nere, dock använder Harry den mest som Walkie talkie...

Home sweet home. För ett tag iaf.

 

Vi inledde semestern på lördagen med en tur till Borgå där vi strosade runt lite och besökte några loppisar. Kom hem flera fynd rikare. Finnar kan, till skillnad från svenskar, prissätta vettigt när det gäller second hand och loppis så vi passar alltid på när vi är här.

 

Igår drog vi till Lintsi, naturligtvis. Ett måste när man är här. Ingen semester utan ett besök till Linnanmäki.

 

Harry har laddat i tre månader. "Karusell mamma!"Vauvahupi! Bebisbus!


Harry sparade inte tid...

Efter ett tag dumpade jag och Iida tråkmånsarna och gav oss iväg på äventyr. Vi åkte ungefär allt, precis som vanligt. Ju vildare och galnare, desto bättre. Alla som känner mig vet att jag inte har några spärrar överhuvudtaget när det gäller nöjesfält, så åkbandet jag köpte användes flitigt!

Smakprov...(Bilderna är snodda från linnanmaki.fi)

Jag skulle seriöst släppa min lärarkarriär på fläcken om någon sa att jag fick jobba som bromsare på Vuoristorata istället. För er oinvigda är det träbergodalbanan på Linnanmäki. Mekanisk, femtio år gammal och bromsas med hjälp av en kille som står i vagnen längst bak och drar i bromsen manuellt för att kontrollera farten i backarna.

Idag tog vi en sväng förbi isomummi och isopapu. De har aldrig träffat Tove förut och som seden sig bör blev vi matade med fika tills vi dog. Imorrn blir det mest troligt Zoo, resten av resan tar vi som den kommer.

Hej hej (då) visdomstand

Jag har sen ett tag tillbaka (läs några år) haft problem med en av mina visdomständer i överkäken. Jag brukar få små episoder då den växer, vilket leder till att hela käken blir stel, öm och jag har svårt att öppna munnen. Senaste gången det hände trodde mamma att jag var onykter när jag pratade med henne eftersom det blir svårt att artikulera när man inte kan använda munnen ordentligt.

Så nu har jag haft en sån där episod igen. Men det var värre än vanligt. Det kändes som om alla mina tänder i överkäken var på väg att klämmas sönder och jag blev stel hela vägen ner i halsen och hade svårt att svälja. Så jag bokade tid hos tandis. Var där igår, träffade en väldigt hurtig spansk tandläkare som tog en röntgenbild, konstaterade att tanden i princip var full med karies och dessutom växte horisontellt och klämde mot tanden bredvid. Han erbjöd sig tillochmed att ta bort den på en gång, men dum som jag var tackade jag nej. Framåt kvällen blev det så illa att jag inte kunde vrida huvudet för käk- och nackmusklerna var så stela så det var bara att ringa i morse igen.

Nu är den i alla fall ute, och det var så skönt! Jag har dragit närmare hälften av tänderna i min mun, så det har jag inga problem med. Jag kunde verkligen känna hur spänningen i käken släppte så fort tanden var ute, Gud så underbart! Ungefär som när man är jättejättejättabajsnödig och äntligen får släppa lös när man kommer till en toalett...

Dock såg jag ut som om någon hade kört in en tennisboll i käften på mig, Jani höll på att dö när jag kom hem. Nu har bedövningen släppt, svullnaden är nu mer "som en fylld vattenballong" som Jani uttryckte det och jag har faktiskt inte ont alls. Jag tackar för att jag fått sånt bra läkkött i munnen. När jag opererade bort visdomständerna i underkäken sa den finske tandläkaren att jag skulle ha jävligt ont, vara svullen och antagligen helt blå. Inget av det inträffade och tandläkarstudenterna som utförde ingreppet var chockade när jag kom tillbaka på efterkontrollen.


Bara lite svullen nu...Tänk att en sån här liten rackare kan orsaka så mycket bekymmer.
Alla vet ju f. ö att detta är en färg som en FRISK tand inte ska ha.
Dessutom märkte jag nu att den är ihålig, så ja, karies...
(Sparade tanden för att jag ska hota Harry med den när han vägrar borsta tänderna...)


I morrn kväll tar vi vårt pick och pack och drar till Helsinki i drygt en vecka. Ingen riktig sommar utan Talma, så nästa inlägg kommer från öster...

RSS 2.0